Hur kan man måla utan att det rinner av?

  • 4 Min. lästid

Hur man förhindrar och reparerar färgspill


Färgspill kan uppstå under nästan alla målningsprojekt, oavsett om det är på väggar eller möbler. Alltför ofta märker du dem inte förrän de har torkat, vilket gör dem svåra att ta bort - och ökar frustrationen.

Det bästa är att förebygga dem helt och hållet. Lite ansträngning och vaksamhet kommer att spara tid senare. Lyckligtvis finns det flera tips och tricks som hjälper dig att undvika färgspill.

I den här bloggen får du råd om hur du förebygger färgspill - och hur du åtgärdar de spill du upptäcker.


Hur man förhindrar färgspill

Först och främst är det viktigt att förstå vad som orsakar spill i första hand.

De inträffar till exempel när färgen är:

För tunn och rinnande
Färg som appliceras för tjock
Färg som appliceras ojämnt.


Du kan undvika dessa problem genom att


1. Börja med att blanda färgen väl

Hur grundläggande det än låter så gör riktigt noggrann blandning av färgen verkligen skillnad - och att skaka färgburken är inte alls lika effektivt. Pigmenten i färgen kommer med tiden att sedimentera till botten av färgburken och tunna ut färgen i toppen av burken. Därför är det viktigt att blanda, även några gånger under ett längre målningsprojekt.

Med ett brett verktyg är det bäst att se till att alla ingredienser blandas ner till botten av burken. Om du inte vill förstöra din bästa linjal, träsked eller annat provisoriskt verktyg, investera i en specialbyggd färgblandare.


2. Använd torra/skinniga penslar och rullar

Icke-torra verktyg kan innehålla förvånansvärt mycket vatten. Om du använder våta verktyg gör vattnet att färgen blir tunnare, vilket kan leda till färgspill. Särskilt rullar bör pressas och centrifugeras riktigt ordentligt torra/skinntorra före användning - och kontrollera igen innan du börjar. Låt penslarna ligga horisontellt eller med borstarna hängande ner medan de torkar, för att undvika att vatten fastnar på metallhandtaget. För instruktioner om hur du använder och tar hand om borstar och rullar, klicka här.


3. Storleken spelar roll

Om du använder en för stor pensel eller rulle kan det leda till att överflödig färg samlas på eller runt kanter och fördjupningar. Detta leder till att färgen droppar, särskilt på områden som lister, socklar, paneler och där väggar möter träarbeten. Använd alltid en borste av lämplig storlek för att först trimma kanterna på de områden som ska målas.


4. Applicera rätt mängd färg

Ett annat topptips är att undvika att överbelasta penseln eller rullen med färg. Detta resulterar vanligtvis i ojämn täckning, vilket kan innebära ränder på väggarna och spill runt detaljerade områden. Särskilt när du målar med en rulle måste du ha tillräckligt med färg för att förhindra att rullen gör ränder - testa dina verktyg före projektet för att hitta rätt mängd färg för just dina verktyg. Börja i hörnen och måla därifrån och håll trycket lätt och jämnt med längre drag. Måla alltid långa släta streck på slutet.


5. Var vaksam och kika under kanterna

Försök att göra det till en vana att kontrollera kanter och hörn medan du arbetar, eftersom det är lättast att jämna ut spill innan färgen har börjat torka.


Så här åtgärdar du spill


Om du upptäcker att spill har uppstått trots dina ansträngningar och du inte kan släta ut dem med en pensel eftersom de har torkat, är inte allt förlorat. Du kan hantera dem framgångsrikt med rätt tillvägagångssätt...



1. Rör inte färska avrinningar

Att försöka borsta bort en avrinning eller ojämnhet när färgytan precis har börjat torka fungerar inte och kan göra ett litet problem mycket större genom att applicera delvis torkad färg. Låt färgen torka helt och hållet - och kom ihåg att detta kan ta längre tid än vanligt eftersom färgen är tjockare där spillningen inträffat.


2. Bedöm först

De verktyg du behöver beror på droppens storlek och omfattning och vilken typ av färg du använder. Mer hållbara färger är svårare arbete av uppenbara skäl! Oavsett vilket tillvägagångssätt du använder ska du försöka undvika att skada den omgivande färgen, eftersom det resulterar i ett totalt sett större område att behandla.


3. Slipa bort små droppar

Om droppen är liten kan du kanske slipa bort den. Försök med ett sandpapper med fin till medelkornig kornstorlek och se hur det går. Håll slipriktningen längs droppens längd, inte tvärs över den, för att minimera effekten på den omgivande färgen. Välj en återanvändbar och tvättbar mjuk eller hård slipkudde för handslipning.


4. Använd en skrapa för större droppar

För större eller mer envisa droppar bör det räcka med ett rent skrapblad eller liknande. Ta bort så mycket droppe som möjligt och jämna sedan ut resterna med sandpapper - följ återigen felets längd enligt ovan. Om färgen fortfarande är lite klibbig kan det vara lättare att låta den torka längre innan du slipar. Välj en skrapa av god kvalitet som håller länge här.


5. Måla om det slipade området

Du måste måla om det slipade området. Försök att göra detta på samma sätt som det ursprungligen målades för att minimera risken för att ytstrukturen ser annorlunda ut (vilket kommer att väcka uppmärksamhet). Ibland är det bättre att måla om hela området i stället för att lappa. Efter att ha tagit bort slipdamm med en ren, lätt fuktig trasa kan du använda en pensel eller en rulle vid behov.


6. Använd spackel för djupare repor

Om du upptäcker att avlägsnandet av torkat spill har resulterat i repor kan du behöva använda ett spackel/fyllmedel för att jämna ut ytan. Välj ett spackel (eller en multifunktionell produkt) som är lämpligt för den målade ytan. Förbered området genom att slipa det slätt innan du applicerar den enligt dess anvisningar. Slipa återigen lätt när spacklet har torkat och måla om enligt beskrivningen ovan.

Vissa färger fungerar bäst över spackel om en grundfärg används. Genom att välja en självgrundande färg behöver du inte oroa dig för vidhäftningen. Vissa fyllmedel kan dock vara porösa och absorbera färg, vilket kan leda till en ojämn yta. Om detta händer kan du behöva slipa lätt igen innan du applicerar ett nytt lager färg.


Börja alltid med en färg av god kvalitet

Med hjälp av tipsen ovan kan du förebygga färgspill och rätta till eventuella andra glidningar. Tillsammans med dessa knep hjälper det att börja med en färg av högsta kvalitet. Frenchic-sortimentet erbjuder ett brett urval av vackra nyanser och kvalitetsfärger för möbler, väggar, exteriörprojekt och mycket mer.

Frenchic-färger har egenskaper som minimerar förberedelsearbete och färgspill och gör det lättare att reparera färg efter spill eller spill. Detta toppas med en rad fantastiska färger för att se till att ditt projekt ser perfekt ut! Kolla in skillnaderna mellan Frenchic-sortimenten här.

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.