SJÄLVGRÖMANDE FÄRG - VAD ÄR DET? OCH KAN DET VERKLIGEN FUNKA?

  • 6 Min. lästid

Vad är "Self Primer"-färg och fungerar det verkligen?

Smarta franska färger blir snabbt det bästa valet för hemmamålare och gör-det-själv-målare som vill minska tiden och ansträngningen som krävs för att måla om sina favoritmöbler.

Men med så många färgalternativ på marknaden, är franska verkligen vad den lovar?

Frenchic tillverkas i England som har en lång tradition och kunnande inom tillverkning av färger och tapeter. Franska färger kombinerar traditionellt kunnande och helt nya innovationer som inte har setts i andra färgserier.

För dessa innovationer har Frenchic tilldelats många olika utmärkelser och omnämnanden.

Du kan läsa mer om dem här.

Självnivellerande - Franska färger är vackert utjämnade till en slät yta, nästan eller helt utan penselmärken. Ja!

Självutjämning är en egenskap hos franska färger som hyllas av våra kunder, vilket förvånar även en erfaren målare.

För att utjämningsfunktionen ska kunna realiseras bör du följa våra instruktioner:

  • Färgen måste blandas noggrant innan start, så att kompositionen blir sammetslen krämig och tjock. Franska färger behöver inte tunnas ut, faktiskt kan övertunning och målning med pensel till och med ta bort denna underbara egenskap!
  • När man målar färg måste man vara 'normal'. Så du ska inte bråka med färgen. För att utjämningsfunktionen ska kunna realiseras måste det finnas något som jämnar ut – lager som är för tunna torra på ett ögonblick och inte hinner jämna till. Droppfri fransk färg är en underbar målarupplevelse.
  • Du bör följa lagrets torktid. Det varierar per batch, så kolla sidan på burken ifall du glömmer det. Till exempel, i Lazy Range-serien är torktiden för lager 1 timme och i Al Fresco-serien 2 timmar. Detta är den tidpunkt då utjämning realiseras.

Självprimande - du behöver inga primers.

Självförslutande - du behöver inte lack eller vax.

Läs mer och lär dig om fördelarna med självgrundande färg och tips om hur du använder den i dina egna projekt.

Vad är självprimande färg?

Självgrundande färg är framför allt utformad för att eliminera behovet av en primer.

Den är vanligtvis tjockare än vanlig färg och har en högre torrhalt som hjälper till att täcka brister, lämnar en mer hållbar yta och i slutändan gör processen snabbare och enklare.

En primer kan också blandas med färgen, vilket resulterar i en två-i-ett produkt som förbereder och färgar ytan på en gång.


Vad är syftet med priming?

Det finns flera anledningar till att ytan bör grundmålas innan målning. Grundmålning jämnar ut grova ytor och förbättrar därmed målningens finish.

Det hjälper också färgen att fästa på ytor som inte tar färg bra, såsom metall och porösa ytor såsom råträ, där träets ådring och kvistvariationer gör att färgen absorberas i en annan takt.

Primer kan också användas för att täta ytor för att förhindra att underliggande avjämningsmassa, vätskor, fettmärken eller lim- och spackelfläckar sipprar igenom det nya färgskiktet och förstör det färdiga utseendet.

Vissa primers är endast avsedda att öka vidhäftningen och fungerar kanske inte som en barriär mot okända föroreningar.


Fördelar med självgrundande färg

Om du är en erfaren gör-det-själv-byggare vet du att efterarbetet alltid tar längre tid än vad du ursprungligen planerat. Förbehandla ytorna, vänta på att varje lager färg ska torka innan du kan gå vidare till nästa - efterarbetet är inget snabbt jobb.

Den största fördelen med självgrundande färg är att den förkortar målningsprocessens varaktighet.

Till skillnad från traditionella färger, som först kräver en primer, som tar 24 timmar att torka, minskar självgrundande färg antalet färgskikt. Observera även det snabba torkintervallet för franska färger, vilket är 1-4 timmar beroende på serie.

Även om vissa professionella dekoratörer föredrar att använda en separat primer + färg, behöver de flesta återvinningsprojekt och ommålningsjobb verkligen inte det.

Alla Frenchics naturliga kritafärger glider lätt på ytor och fäster på möbler utan att de behöver grundas i förväg. Tack vare dess sammansättning hjälper den också till att jämna ut grova ytor och täcka små brister.

Du behöver inte heller oroa dig för att den gamla färgen läcker igenom, eftersom egenskaperna hos våra färger fungerar som en barriär mot vätskor och de bromsar till exempel inträngning och färgning av trädgrenläckage. Franska färger är till och med tvättbara så att oavsiktligt spill inte förstör din inredning.

Om du väljer vår väggfärg , Trim Paint , Lazy Range eller Al Fresco -produkter sparar du ännu mer arbete, tid och pengar, eftersom du inte behöver belägga dem separat heller!

Självgrundande färger är speciellt bra för målare som bara vill öppna en burk färg, doppa en pensel och börja.

Som med alla franska färgprodukter behöver du inte tunna ut dem utan du kan måla direkt från burken – Börja med att blanda färgen noggrant för att få allt pigment att använda. Och vad som är ännu bättre är att eftersom färgen är tjockare än genomsnittet kan du uppdatera mörkare föremål med ett par lager.

Hur man använder vår självprimande färg

Alla Frenchics giftfria krita- och mineralfärger är både självgrundande och självnivellerande, vilket garanterar ett proffsigt resultat och gör ditt liv enklare i dina målningsprojekt.

Om du är nybörjare eller aldrig har använt våra produkter förut, har vi sammanställt några användbara tips och tricks för att komma igång med ditt senaste projekt. Börja experimentera med vår prisbelönta Lazy Range.

Hur är det med dessa undantag? När är det bra att grundmåla eller täta ytan innan man målar?

Eftersom det finns otaliga projekt finns det också undantag. Även om vi i denna artikel huvudsakligen behandlar målning av möbler, tar vi också upp målning av andra ytor.

Metallmålning

För barmetallmålning bör du använda ett lämpligt rostskyddsmedel. Ingen av färgerna i Frenchic-serien innehåller giftiga rostinhibitorer.

Kraftigt knuten träyta

Naturlig missfärgning kan inte alltid undvikas, men du kan bromsa missfärgningen. Observera att inte alla primers på marknaden är avsedda att förhindra punkteringar eller andra föroreningar. Du kan bromsa färgning och läckage av kvistar, penetration, genom att täta ytan innan målning med Finishing coating.

Porös yta

En porös yta, som en bar MDF-skiva, behöver inte grundmålas på grund av vidhäftning, men den bör tätas före målning med Finishing coating för att spara täckskikt.

Stora färgskillnader

När man målar till exempel en rödaktig eller orange yta – eller från svart till vit – behöver man ingen primer för vidhäftning, utan för att neutralisera bastonen. Välj en ljusgrå, till exempel Swanky Pants eller City Slicker nyans, för att göra ton skillnaden. På så sätt klarar du dig med färre topplacklager.

Blockering av olika föroreningar

Renoveringsplatsens väggar kan vara fulla av spackel, lim och utjämningsmedel som kan reagera med ytfärgen. Syftet med primern i detta fall är att isolera föroreningar från ytfärgen.

Vissa primers är endast avsedda att öka vidhäftningen och fungerar kanske inte som en barriär mot okända föroreningar.

Vi rekommenderar alltid att först testa kompatibiliteten hos de produkter som används i projektet innan ett större projekt.


1. Förberedelse

Även om ytan som ska målas inte behöver grundas, måste den rengöras.

Som med alla målningsprojekt vill du se till att ytan är i så gott skick som möjligt innan du målar. Det innebär att man tar bort överflödiga rester som fett och annan smuts, som kan utgöra en barriär mot färgen.

Späd sockertvättmedel i varmt vatten och rengör ytan som ska målas från fett och annan smuts med en trasa eller svamp.

När ytan har torkat ska den slipas/ruggas lätt så att färgen fäster bättre.

Använd grövre sandpapper på ytor som tidigare har belagts eller behandlats. Se till att du torkar bort dammet med en luddfri trasa innan du målar. Måla endast en ren och torr yta.


2. Målning

Det fina med självgrundande färg är att när ytan är förbehandlad kan du måla den färg du väljer direkt på ytan.

Du kan göra det med en pensel, eller om du vill täcka stora ytor snabbare kan alla våra färger användas med en handhållen färgspruta.

För bästa resultat, applicera det första skiktet och vänta minst två timmar innan det andra skiktet appliceras.

Det andra lagret garanterar jämn täckning och en hållbar yta, men kolla alltid om färgen du väljer behöver en beläggning.

Alla franska färger kan målas minst två gånger.

Noggrann blandning av färgen innan start påverkar både täckning och hållbarhet.


Redo att börja?

Om den tråkiga målningsprocessen håller dig tillbaka från att starta ditt nästa projekt, är du på rätt plats.

Frenchics intelligent designade självprimande färg hjälper dig att få jobbet gjort mycket snabbare och potentiellt mycket billigare också, eftersom du inte behöver så många produkter.


Kolla in hela vårt utbud av lättanvända färger som är säkra även för barnmöbler online eller hitta en återförsäljare nära dig. För fler DIY-tips och råd, kolla in Frenchic Videos, som har steg-för-steg-videor.

Sök efter produkter, blogginlägg osv.