Skulle jag måla ett skåp, ett hörnskåp, ett vitrinskåp eller någon annan möbel med kalkfärg?

 • 3 Min. lästid

Ett hörnskåp eller ett vitrinskåp är ett bra målningsprojekt!

Hörnskåp i trä är lite av en väggros - robust och massivt trä - vackert, hållbara möbler - men lite färglösa för dagens inredning. Prova att måla ett tråkigt skåp så att det får en bra färg och en stolthet i ditt hem! Du får experimentera med olika målningstekniker och du kan avsluta din möbler med personliga tapeter, stenciler, metallfärger, olika tofsar och andra dekorationer eller till och med led ljus!

Skum

Förbered först skåpet för målning och tvätta det med Sugar Soap eller ett liknande möbelrengöringsmedel. Du kommer att se hur fastklistrad smuts och fett lossnar även från en yta som ser ren ut. Torka bort tvättmedelsresterna med en ren trasa och inspektera ytan. Vill du putsa bort repor och bucklor eller vill du låta dem vara kvar för att framhäva möbelns ålder och historia? Råa upp ytan lätt med en slipdyn och torka bort slipdamm. Ta bort hyllor, knoppar och tejpa eventuella glaskanter. Måla det första skiktet med en kalkfärg för möbelmålning.

Stål kricka, fransk färg

Det första lagret ska inte vara ogenomskinligt eller perfekt. Är ditt skåp mörkbrunt och nu vill du måla det vitt eller i en ljus nyans? Om det är stor skillnad mellan basen och den valda nyansen kan det behövas några lager färg.

Här är ett bra tips för att spara tid och färg: måla det första skiktet med en grå färg - Grå nyans bryter upp den mörka tonen och du kan komma undan med färre skikt av vitt. Du kan välja en grå nyans från Original-sortimentet, till exempel Lady Grey eller Grey Pebble. Alttid blanda färgen noga, eller hur? Låt ett lager färg torka enligt anvisningarna, minst två timmar innan du applicerar nästa lager. Antalet strykningar beror på vilken målningsteknik som valts och vilken grundfärg möblerna har som ska målas. För att få en jämn och slät yta behöver du minst två lager.

 

Dekorera och avsluta djärvt

Placera en färgglad tapet eller ett tunt tyg på skåpets baksida med Finishing Coat och framhäv vackra detaljer, lister och knopper med Frensheen - metalliska pigmentnyanser. Finishing Coat torkar klart och är lätt att applicera med en svamp. Du kan också applicera ett tunt lager över tapeten för att skydda pappersytan. Du kanske vill prova ett färgat vax på tapeten? Brunt vax ger ytan ett gammalt, patinerat utseende.

Ta bort alla tejpen omedelbart efter målningen för att hålla gränserna skarpa. I det här skedet är det en bra idé att gå igenom alla områden som behöver målas om - titta på möblern från alla sidor, fundera på hur du ska placera dom - syns bakgrunden eller toppen? Gör eventuella nödvändiga korrigeringar. Om du vill skapa en Shabby Chic-finish kan du slipa kalkfärgen lätt för att öppna upp kanterna och hörnen. Slutligen vaxar du möblerna. Lägg till batteridrivna LED-lampor i skåpet och en vacker tofs eller annan dekoration att hänga på nyckeln!

Kom ihåg att ta bilder före och efter! Du kan dela dem i Frenchic's egen FB-grupp, Frenchic Sweden.

Vad behöver du då?

 • Ett rengöringsmedel, t.ex. Sugar Soap, och en grov svamp.
  En slipdyn eller sandpapper.
  Grå kalkfärg för basen, om du målar från mörkt till ljust, t.ex. Grey Pebble.
  Du kan välja kalkfärg av hög kvalitet för möbelmålning, t.ex. från Lazy Range med väx eller Al Fresco-serien.
  En Finishing Coat om du applicerar tapeter eller tyg på möblerna inuti lådan eller på möbelns bakre vägg.
  För att applicera Finishing Coat på en svamp.
  Frensheen Metallic Shade om du vill ha skåpet med guldben.
  En bit tapet om du vill klistra den på möbelns bakre vägg eller på insidan av lådorna.
  Vaxom du slipar kalkfärgytan.
  Använd en borste av god kvalitet, till exempel en oval borste i storlek M.
  Batteridrivna lampor och dekoration för nyckeln
  Skyddspapper under armaturen för att skydda golvet.
  Maskeringstejp av god kvalitet för att täcka glaset och kanterna.
  Skruvmejsel om du ska ta bort knoppar, drag, etc.
  Skyddshandskar (och glasögon), målningskläder.
  Färgblandningspinnar
  Rent vatten för tvättning.

Dela dessa tips med en vän:

Sök efter produkter, blogginlägg osv.