Hur man målar glansiga laminatmöbler

  • 4 Min. lästid

Hur man målar glansiga laminatmöbler

Från köksskåp till skräddarsydda garderober - det finns så många möbler med en slät eller glansig laminatyta. Detta beror helt enkelt på att laminat erbjuder lätthet och god hållbarhet till ett överkomligt pris.

Men vad händer om du vill fräscha upp eller bara ändra färgen på dessa möbler? Då kommer målning av dina laminatmöbler in i bilden. Är det då ett praktiskt alternativ - eller till och med möjligt? Ta reda på hur vi svarar på den frågan och hur man målar laminatmöbler för bästa möjliga resultat.


Kan laminatmöbler målas?

När det gäller att återvinna eller helt enkelt förvandla möbler tror en del människor att framgång endast är möjlig med trämöbler. På ett sätt är det lätt att förstå varför. Blanka eller mycket släta ytor ger inte färgen ett bra grepp, så möbler av massivt trä verkar vara ett bättre alternativ.

Faktum är att det är fullt möjligt att måla blanka möbler - och det är inte ens särskilt svårt med bara några få tips och tricks! Det är bara en fråga om rätt förberedelser och att välja rätt produkter.

Välj en färg med bra vidhäftning, en färg som är utformad för användning på blanka laminatytor. På så sätt slipper man behovet av särskilda grundfärger, vilket minskar både kostnader och tidsåtgång.

Frenchics färgserier Al Fresco, Lazy Range och Trim Paint är idealiska. Du behöver inga giftiga grundfärger eller speciella grundfärger, så Frenchics sortiment är det rätta valet för att måla till exempel möbler i Ikeastil eller köksskåp i laminat. Användningen av denna "Self Priming"-färg innebär att glansiga laminatytor kan målas på samma sätt som andra ytor. Förutsatt att du förbereder dem grundligt i förväg, vilket för oss till nästa ämne...


Hur man målar laminatytor

Processen att måla laminatytor skiljer sig inte från att måla möbler - allt handlar om förberedelser. En video och en guide för förberedelse av ytor ger detaljerade steg-för-steg-instruktioner, men detta är de två viktigaste stegen att följa....


Rengör och torka
Oavsett om du målar glansiga köksskåp eller sängbord i laminat är det första steget att se till att ytan är superren genom att använda ett bra avfettningsmedel som Sugar Soap. Blanda en del rengöringsmedel med tio delar varmt vatten, applicera rikligt med en trasa eller svamp och torka eller skrubba sedan kraftigt nerifrån och upp för att undvika dropp. Skölj slutligen bort alla tvättmedelsrester med rent vatten. Låt slutligen ytorna torka helt och hållet.

Slipa
Nästa steg är slipning. Detta steg är viktigt, eftersom det tar bort den blanka ytan och skapar en uppruggad, grumlig yta som maximerar färganslutningen. Det är värt att notera att ju glansigare ytan är, desto noggrannare slipning.

Du behöver inte använda en elektrisk slipmaskin - en omfattande handslipning räcker oftast, så en slipsvamp eller ett slippapper är ett bra alternativ. Slipa grundligt hela ytan med medium till fint sandpapper eller en slipsvamp och torka sedan bort slipdamm.


Målning och härdning

För själva målningen kan du använda en pensel, rulle eller färgspruta, beroende på vad du föredrar och vilken typ av möbel som ska målas. Rullar är snabba att använda för större, plana ytor och sprutmålning för större projekt. Färgen bör dock spädas ut med vatten med cirka 5-10 % om du använder en sprutare, vilket kan innebära att ytterligare lager behövs.

Vanliga tips gäller för målning, till exempel att tejpa kanter, långa, jämna penseldrag och att använda rätt mängd färg för att undvika ojämn färgtäckning. För mer detaljerade instruktioner om hur du målar möbler, se vår guide.

En annan sak att komma ihåg är färgens härdningstid. Alla färger tar en viss tid på sig för att härda helt och hållet. Så var försiktig med ytan du rotmålat under de första veckorna medan härdningsprocessen fortfarande pågår och färgen fortfarande är färsk.


Hur målar man laminatmöbler utan att slipa?

En av de vanligaste frågorna om laminatmöbler är om en glansig, slät och slät yta kan målas utan slipning. Helt enkelt vill folk hoppa över en del av förbehandlingen men ändå få samma, snygga och hållbara finish.


Vi ska hålla det kort och gott - om du försummar förarbetet, förbered dig på att misslyckas. Slipning är så viktigt när du målar laminatmöbler eftersom en uppruggad yta förbättrar greppet, vilket innebär bättre vidhäftning och större hållbarhet. Om du hoppar över slipningen kan det se bra ut direkt efter målningen, men du löper risken att det blir repor, flisor och att det inte håller.

Vilka laminatgolv kan jag måla?

Att veta hur man målar laminatmöbler öppnar en hel rad möjligheter för ditt hem. Laminatmöbler har ökat i popularitet under de senaste decennierna och de flesta människor har minst en möbel i sitt hem - om inte fler. Populära föremål är bland annat inbyggda garderober, skjutdörrsskåp, byråer, bokhyllor, köksskåpsdörrar, hyllor, tv-bord och skrivbord. Ikeas hylla på bilden är målad i Last Dance, från Trim Paint-sortimentet.

Tips!
En annan fördel med att måla möbler är att du kan matcha olika möbler oberoende av deras ursprungliga färg.
Det kan till exempel handla om ett soffbord och ett tv-bord som har flyttats ihop från olika rum.
Du kan också fästa enheterna på varandra, ovanpå varandra eller i en rad. Även om möblerna till en början är missanpassade,
förändras situationen när de kombineras till en stor enhet med samma färgnyans: du kan bygga fantastiska och unika ensembler.
Lägg till lister på ytan av laminatmöblerna i fransk stil med ramar eller i modern stil med halvcirkelformade lister ovanpå.
- Måla det hela och du har en fantastisk designmöbel, utan prislappen för en designmöbel!
.

Den goda nyheten är att alla dina gamla möbler kan dra nytta av en målning, du kan enkelt ändra deras stil - genom att använda ett sammanhängande färgschema för att matcha dem och ge dem ett nytt liv. Kolla in vad andra har målat på våra sociala mediekanaler eller vår Facebookgrupp- du kanske blir överraskad!

Ikea hyllyn maalaus Frenchic maaleilla Trim Paint Last Dance.

Sök efter produkter, blogginlägg osv.