Kan kalkfärg stå emot slitage?

  • 8 Min. lästid

Håller kalkfärgen länge? En ofta ställd fråga

💕

Det finns många typer och kvaliteter av kalkfärg på marknaden.Kolla in det prisbelönta och beprövade Frenchic-sortimentet på den här bloggen.
Använd endast en möbelfärg av hög kvalitet, till exempel Frenchic Paint-sortimentet, för att måla dina möbler.
Frenchic Paint är ett nytt sortiment av hållbar färg av hög kvalitet som även lämpar sig för professionellt bruk.

KESTÄÄKÖ KALKKIMAALI FRENCHIC BLOGIT.

  • Frenchic-sortimentets färger är hållbara och kan torkas och tvättas av utan ytterligare skydd. De tappar inte färg när de torkas av.
  • Du kan själv påverka färgens hållbarhet genom att noggrant grundmåla, följa anvisningarna på färgburken, till exempel om torktider och målningsförhållanden.
  • Se till att göra en provmålning före ett större projekt och bekanta dig med din målarutrustning.
  • Konsumtions- och användningsvanor är olika i varje familj. Uppskatta och vårda dina målade ytor så kommer de att hålla lika bra som nya - använd endast milda rengöringsmedel och verktyg som inte är skrapapparater för rengöring.
  • Ibland händer saker och ting - livet händer - och en repa uppstår på en målad yta - lappning är det normala sättet att underhålla målade ytor.
  • Tro inte på något snack om att det inte behövs någon grundning eller förberedelse!
  • Kolla in sortimentet och läs mer om våra produkter här.
Vi har sammanställt några vanliga frågor och uppfattningar som kan vara användbara för dig när du överväger färgbeständighet för ditt projekt.
.
Ha kul att måla - använd ditt målerisinne

💕

.

Målar du ett köksbord, en barnstol eller liknande föremål för den vardagliga, slitstarka barnfamiljen? Vill du måla en byrå i hallen som alltid får nycklar kastade på sig?

💕

När du undrar om färgen kommer att hålla, ska du vara realistisk när det gäller dina användningsvanor . Få möbler i ditt hem utsätts för så mycket slitage som till exempel ett köksbord. Få ytor torkas också av lika ofta som köksbordet. Samma sak kan sägas om en barnstol. Detta undertecknas säkert av varje förälder som har skrapat bort torkad gröt från veckningarna på en barnstol.
Hårt slitage betyder inte att du inte kan måla möblerna. Om du gör det, tänk på de punkter som tagits upp här och följ instruktionerna så kommer du att lyckas. Det ligger i naturen av slitstarka ytor att kräva underhåll och lappning. Underhållsmålning är en del av den normala livscykeln för en möbel eller yta.
Som ett alternativ till att måla hela möbeln - måla endast en del av möbeln enligt din egen användning: låt till exempel locket eller toppen ligga kvar på en träyta för att undvika skador på den målade ytan om den utsätts för frekvent, hårt slitage eller till exempel slag.
.
Slipa träet vackert och avsluta med vaxer eller Finishing Coat, eller ge locket en vacker färgtvätt - "White Wash" - den förtunnade färgen tränger in i träytan och lämnar träkornet synligt, men ger en vacker och hållbar nyans till möbeln. Måla möbelns ram eller ben med en färgglad finish.
.
Behandla och använd din målade yta med försiktighet och uppskatta ditt färgarbete - använd underlägg och tabletter. Rengör endast med milda rengöringsmedel utan slipande eller repande rengöringsmedel.
.

Välj en ytbehandling beroende på användningsområde.

För att skydda den målade ytan, till exempel på köksbänkar eller köksskivor, har Frenchic-sortimentet en ny finish: den värmebeständiga "Tuff Top Coat". TTC är också lämplig som golvskydd. Ytan får då en matt finish.
För en glansig yta ska du använda Finishing Coat.
Båda våra Finishing Coatings är snabbtorkande och lätta att applicera. Läs bruksanvisningen på sidan av burken och produktinformationen på vår webbplats.
.

Frenchic Paint-sortimentet är ett sortiment av möbelfärger.

Även om det på färgburken står "Furniture Paint" med stora bokstäver på sidan har du säkert märkt att våra målarentusiaster målar alla möjliga ytor och saker med Frenchic-färg - på egen risk, förstås.
Även om vi inte kan garantera att du målar något annat än officiellt testade ytor, vill vi att du ska lyckas med ditt projekt och kan ge dig några tips: vad du än målar, gör alltid samma förberedelser: noggrann tvättning och rengöring, upprubbning av ytan och målning på en torr och ren yta hjälper dig att lyckas. Du kan hitta bilder av dessa mer speciella projekt i vår FB-grupp genom att söka efter dem: #oho
.

Vill du måla din ytterdörr eller din innertrappa?

💕

Att måla dörrar och trappor är ett trevligt sätt att uppdatera utseendet på ditt hem. Tidsplanera ditt målningsprojekt så att färgen hinner torka i lugn och ro. Om din hund hoppar på dörren kan alla färgytor repas. Kom ihåg att kontrollera väderprognosen innan du målar din ytterdörr - lufttemperaturen och luftfuktigheten bör vara gynnsamma för färgens torkningsprocess, minst plus 10 grader, under åtminstone de första 48 timmarna - det vill säga dag och natt. Kan du skydda den målade ytan så att färgen kan härda enligt tillverkarens anvisningar - härdningen tar upp till tre veckor, beroende på vilken typ av färg du använder.
.
Om du lyfter en tv eller en blomkruka på en nymålad yta kommer du förmodligen att lämna märken från ett tungt föremål på den mjuka, färska färgytan. Färsk färg är alltid känslig för bucklor. Färger i Frenchic-serien har en härdningstid på cirka tre veckor innan färgytan når sin slutliga hårdhet.
Notera tillverkarens anvisningar och följ dem. Du kommer att märka en dramatisk skillnad i hållbarhet!

KESTÄÄKÖ KALKKIMAALI fRENCHIC BLOGIT.

VARFÖR TAR DET SÅ LÅNG TID ATT TORKA?

Frenchic-sortimentets färger är vattenburna. Torkningsprocessen avdunstar vattnet från färgen och tar ungefär tre veckor. Processen är densamma för alla vattenburna färger. Samtidigt börjar de andra skyddsmedlen härda och ytan blir hållbar. Det är en stor skillnad i hållbarhet när man låter färgytan torka i lugn och ro och hanterar den försiktigt under tre veckor. fransktorkade färger är dammtorkade på cirka en timme.

Måla dina trädgårdsmöbler, men du har ingen plats att förvara dem över vintern.

💕

Is, snö och vatten på vintern äter upp alla färgytor - så var beredd på att måla om. Förvara alltid målade möbler på ett väderbeständigt ställe under vintern. Att måla om är också ett normalt förfarande om din möbel har blivit omkullslagen i den trånga vinterförvaringen.
.
Al Fresco-färgen klarar vinter, snö och regn, men möbelns trä lever vidare. Problemet är alltså inte färgen utan fukten i träet eller det andra materialet. Om fukt tränger in i möbelns trä-, betong- eller brädram sväller den och färgfilmen spricker. Vatten från sprickan kommer att tränga in under färgfilmen och skala av eventuell färg.
Samma typ av öppning av möbelfogar uppstår om man använder så kallade inomhusmöbler utomhus. Deras fogar och lim är annorlunda än för utomhusmöbler. I allmänhet är möblerna också tillverkade av andra material och är avsedda att tåla endast inomhusbruk.
.

Vill du måla din uteplats eller trappa med räcken av trasmatta?

💕

Att måla räcken med trasor kan vara ett trevligt sommarprojekt. Sand, stenar och skor på sommaren kommer naturligt att äta upp färgytan beroende på användning, vatten på hösten och is och snö på vintern. Men det bästa är att varje vår är färgen klar och att stråket återigen är ett glatt färgklick på gården.
.

Hur många lager ska jag måla?

💕

Minst två. Alla färger i Frenchic-sortimentet har samma instruktioner. Måla i regelbundna lager och vänta alltid tills det föregående lagret är helt torrt innan du börjar arbeta på ytan igen. För Al Fresco-färgerna ska du vänta 2 timmar.
Antalet strykningar beror på grundfärg och material samt vilken färg på färgen som valts. Prova nyansen på en diskret del av den möbel du målar.
Du kan köpa en liten provburk av vilken Frenchic-färg som helst för att testa nyansen och se till att färgen är korrekt. Al Fresco-sortimentets färger är fuktbeständiga med minst två kontinuerliga färgskikt.
Kom ihåg att blanda färgen väl innan du målar - och under längre målningsprojekt.
Förtunning kommer att påverka färgens täckning och täckningsförmåga.
Ett för tunt färgskikt kommer att ha en negativ inverkan på hållbarheten.
Frenchic-färger behöver inte förtunnas när de målas för hand.

KESTÄVÄ KALKKIMAALI fRENCHIC

Måste man verkligen göra grundfärgen?

💕

Möbeln som ska målas måste förberedas - detta inkluderar åtminstone rengöring av ytorna.
Frenchic-sortimentet av färger har utmärkt vidhäftningsförmåga, liksom kalk- och mieralfärger i allmänhet. Det är därför viktigt att ta bort eventuella hinder mellan färgen och den yta som ska målas - färgen måste få fästa på underlaget - inte lämnas ovanpå ett lager smuts. Om du korrigerar något för mycket när du rengör eller grovhugger ytan är det troligt att färgen inte har kunnat fästa på underlaget på alla ställen.
Färgen är av jämn kvalitet och därför lika hållbar överallt, men om det finns föroreningar i underlaget - olja, pasta, rengöringsmedel eller silikon till exempel - är det där färgen inte fastnar och kommer så småningom att lossna. Det betyder dock inte att det är något fel på färgen i det läget. Tvätta och skölj också bort lim, klister, oljor och fett samt eventuella rengöringsmedel som har använts.
Det är viktigt att tvätta och rengöra - särskilt om du inte vet varifrån möblerna kommer (gamla möbler, loppisfynd etc.) Ofta kan gamla möbler ha behandlats med en mängd olika ytbehandlingar och konditioneringsmedel under sin livstid.
Känn för hand på ytan på den möbel du målar - är den slät, slät och jämn - eller är den något grov?
Du behöver inte alltid slipa ytan till en ren finish - men en lätt uppruggning av ytan ökar färgens vidhäftningsförmåga.
.
Tumregel: Ju mer slipande ytan är - desto bättre förberedelse och slipning. En glansig, slät och slät yta bör alltid minst grovhyvlas.
Tvätta ytorna först och grovhyvla sedan - annars slipar du smuts och fett djupt in i träets fibrer.
.

Finishing Coat och TTC - Finishing Coat och mycket mer

Den lösningsmedelsfria Finishing Coat från Frenchic-sortimentet är den pålitliga produkten för gör-det-självaren! Du kan använda den för att öka vidhäftningen på den yta som ska målas, för att försegla möbelns doft och till och med för att lägga till en stänk- och nötningsbeständig yta i stället för vax. Genom att lägga lager av Finishing Coat ovanpå en matt yta får du en glansig yta. Som en snabbtorkande och certifierad beläggning är den behaglig och säker att använda.
TTC eller "Tuff Top Coat" är särskilt framtagen för slitstarka ytor som bordsskivor, köksbänkskivor eller för att avsluta målade trägolv. TTC är värmebeständigt och har tilldelats en ISO-standardklassning för motståndskraft mot våt gnidning (vilket är fallet med Frenchic-sortimentet av väggfärger). Kan användas på utvändiga och invändiga möbler eller i kombination med FrenShee metallpigment. Matt finish.
.

Rengör du med starka kemikalier eller blekmedel?

💕

Starka rengöringsmedel, desinfektionsmedel och kemikalier äter snabbt upp vax- och färgytor. Använder du självutjämnande möbelvax på kalkfärg? Om så är fallet, kom ihåg att fortsätta att tillsätta vax till ytan enligt användning och förbrukning. Vårda och rengör vaxytan försiktigt.
Ett självupplagt vaxskikt kan obemärkt slitas bort från ytan med slitage och användning av starka rengöringsmedel, även snabbt.
I det här fallet kommer smuts att fastna på den oskyddade färgen och fläcken kommer inte längre att lossna från färgen. Vax bör tillsättas regelbundet, enligt din egen förbrukning. Vax kan endast användas inomhus.
Frenchic-vaxer är mjuka naturvaxer och behagliga att använda. Läs Frenchic-bloggarna för instruktionerom hur man använder vaxer på ett mångsidigt och korrekt sätt.
Behandla alltid en självmålad yta med omsorg och respekt - du har gjort dig mycket besvär för att måla en vacker möbel. Lägg en duk under blomkrukan och använd underlägg till glas och tallrikar.
Rengör inte målade ytor med starka kemikalier. Om det uppstår en repa på den målade ytan kan den lätt lappas ihop.

❤️

livet.

Hae tuotteita, blogikirjoituksia ym.